Selamat datang ke laman blog G.U.R.U. Blog ini adalah hasil usaha aleff bin ab. ghani...Blog ini masih dalam pembinaan...Semoga kita mendapat manfaat bersama...Insya Allah.
Author: aleff
•11:07 PM


Assalamualaikum buat yg setia...lama rasanye aku tak update blog nie..mintk maaf sngt2 sbb 2-3 hari ni aku ade problem...yg mlibatkan hati n perasaan...tp xpa2, lupekan 2 semua...buat semua pmbaca aku hidangkan himpunan mutiara kata yg indah untuk direnungi bersama2...

Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.



Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorang pun yang tidak berdosa.

Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !

This entry was posted on 11:07 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On May 21, 2009 at 7:44 AM , Eazy Izzuddin said...

Ku Fikir....
huhu
=)

 
On June 15, 2009 at 10:44 PM , Abuuwais said...

Alif apa kabar????
sihat ke?
Cuti dah nak abih dah...
macam nana dengan mak/ayah
jangan lupa merekalah segala2nya
masa yg ada ni berilah seluruh kasih sayang pada mereka berdua...
Carilah erti kehidupan dengan nikmat memberi...
berikan hati kita kepada mereka nescaya mereka akan berikan hatinya...

Baba